Mi hiányzik a legjobban? - avagy a mindennapok varázsa

Tipikus kérdés, amikor már egy ideje valahol külföldön élsz. Igazából, szinte minden hiányzik az embernek, de mivel azzal van elfoglalva, hogy kialakítsa az itteni mindennapjait, és az eddigi szokásait is integrálja a mindennapokba egy teljesen új terepen, nem veszi észre a hiányzó elemeket.

A kész süti:)
Na, dehogy Afrikában, egy teljesen más kontinensen, más kulturális szokások között mivel kell megküzdeni az ide érkező magyaroknak miután kialakultak a hétköznapok, hétvégék, ünnepnapok? 
Talán a legalapvetőbb az ad hoc áramszünetek. Sosem tudhatod, hogy mikor kezdődik, mikor ér véget, és a generátorod meddig bírja:). Volt már olyan eset, hogy a ruha ott állt a mosógépben, már majdnem kimosva, de az utolsó centrifugálást már nem tudta megejteni a gép, így maradt a jó öreg kézi erő, majd a ruhák kicsöpögtetése. A másik eset, amikor nekiállsz sütni, és amikor már a sütőben van a király süteményed, majd a sütési idő felénél lekapcsol a tűzhelyed, jupiiii! Bár itt annyi szerencsém volt, hogy 20 perces volt az áramszünet, és a sütő addigi is sütötte a sütit, csak alacsonyabb hőfokon.

Passion Fruit evésre készen
Ha már sütés, akkor jöjjön egy kis főzés is. A tűzhely felső része gázzal működik, palackról. Ez teljesen oké, tudod követni mennyi gázod van még nagyjából, és azt mikor kell cserélned. Még a nagymamám is ilyet használ otthon, így ezzel nem volt probléma. A főzésre váró ételeket minden esetben először fertőtlenítened kell, ami abból áll, hogy teleengeded a mosogatót, beledobod a fertőtlenítő tablettákat, és belehelyezed a zöldségeket, gyümölcsöket. Mi a húst is át szoktuk mosni. Ebben a vízben kell áztatni mindent úgy 15-20 percig, majd jöhet az előkészítés, ami már ugyan az, mint otthon. 
A kávét csak ásványvízből főzzük, és a fogmosáshoz is csak azt használunk. Állítólag ebben a lakóparkban, ahol lakunk, van víztisztító berendezés, de nem bízzuk a véletlenre:).

Egy hosszabb áramszünet után akár a víz is elfogyhat. Ez úgy alakul ki, hogy a vízpumpa, ami árammal működik, ilyenkor nem működik:), és nem nyomja fel az épület tetején lévő tartályba a vizet, így addig van víz, amíg a tartályban is van. Amikor ismét van áram, és a víz visszatöltődik a tartályba, akkor jön a rendszer légtelenítése, és újra van vized:). 

Igazából csak azt kell megszoknod, hogy nem akkor csinálsz mindent, amikor te eltervezted, hanem, amikor a körülmények engedik. Így van ez a kikapcsolódással is. Amíg világos van odakint, addig mehetsz. Hogy hová? Az is egy kicsit lekorlátozott. Bevásárolni, edzeni, moziba, kávézni. Nagyjából kimerítettem azt hiszem mindent. Színház, koncert, kiállítások, séta a városi parkban, na ezek nincsenek. Van egy diszkó a városban:), de inkább csak helyieknek. Minden tevékenységet reggel fél 7 és este fél 7 közé kell tervezni, mert ekkor van világos. Azt hiszem ez hiányzik otthonról a legjobban, az esti pörgés, és a kulturális élet. De annyit kell itt az eszedbe vésned, hogy a biztonság az első, és kreatívnak kell lenni, és új kikapcsolódási lehetőségeket kitalálni, és nem is olyan rossz az önként vállalt bezártság:).






Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Távol Afrikától

Ki-, és megismerni

Lakás, autó és a nagy zabálás:)